عمان یکی از کشورهایی است که در سختترین شرایط نیز کانون رایزنی و میانجیگری برای مهار تنش و تعمیق روابط ایران و کشورهای دیگر بوده است. به همین مناسبت به بررسی ابعاد ژئوپلتیکی و ظرفیتهای موجود برای بهبود روابط فرهنگی و اقتصادی عمان پرداختهایم.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم،«جواد میرگلوی بیات» کارشناس حوزه عمان در پاسخ به این سئوال تسنیم که کشور عمان چه فرصتها و ظرفیتهایی میتواند برای ایران در مسیر توسعه فراهم کند؟ اظهار داشت: عمان مدرن میتواند سرزمین فرصتها در شبه جزیره عربستان باشد، هم فرصت سیاسی دارد، هم فرصت اقتصادی و هم فرصت ژئو پلیتیک، هم اینکه یک سری ظرفیتهای فرهنگی دارد که از آن میتوان برای افزایش عمق گفتمانی خود استفاده کنیم، البته عمق گفتمانی که ما در عمان مدنظر داریم به معنای نفوذ فرهنگی یا نفوذ گفتمانی نیست، به هر یک عمق گفتمانی در آنجا داریم که میتوانیم ملتها را با هم آشنا و در راستای دیپلماسی عمومی همانند دیگران از آن استفاده کنیم.
وی در پاسخ به این سئوال که ویژگیهای جغرافیایی عمان چه فرصتهایی را در ژئوپلتیک منطقه میتواند ایجاد کند؟ خاطر نشان کرد: ما اگر مراکش را مغرب عربی بدانیم، عمان مشرق عربی است، یعنی مردمان عمان در منطقه صور اولین مردمانی در جهان عرب هستند، که طلوع خورشید را میبینند، سرحدات جهان عرب در شرق متعلق به عمان است. این مسئله و راه داشتن عمان به دریاهای خلیج فارس، دریای عمان، دریای عرب و اقیانوس هند که تقریبا یک ساحل دو هزار کیلومتری را در اختیار این کشور قرار داده است، علاوه بر آنکه تهدیدهایی برای عمان از نظر انزوا هست، اما یک سری فرصتهایی را هم برای عمان و هم برای کشورهایی مانند ما ایجاد کرده است. ما همیشه فکر میکردیم که جنوب تنگه هرمز، کشور امارات است، اما جنوب تنگه هرمز، متعلق به کشور عمان به نام استان «مُسَندَم» است که این یک موقعیت خاص ژئو پلتیک به عمان داده است که برای ما اهمیت فراوانی دارد و نیز یک فرصت خاص ژئوپلتیکی به عمان داده که میتواند در معادلات منطقهای و حتی بین المللی از آن استفاده کند و خود را همواره به عنوان کشوری که اهمیت ژئوپلتیک دارد، مطرح کند، از طرف دیگر، دسترسی عمان به دریاها به ویژه اقیانوس هند برای کشوری مانند عربستان خیلی مهم است، اگر ژئوپلتیک عربستان را نگاه کنیم، این کشور اگر بخواهد به هر پهنه آبی آزاد دسترسی داشته باشد یا باید از کانال سوئز عبور کند یا تنگه باب المندب یا تنگه هرمز.
عربستان اگر بتواند از طریق عمان- چنانچه در جنگ ظفار به دنبال الحاق ظفار به خاک خود بود- به اقیانوس هند دسترسی پیدا کند از شر تنگهها راحت میشود.این اهمیت ژئوپلتیک عمان است، علاوه بر آنکه به یمن دسترسی دارد که برای ما خیلی اهمیت دارد، با امارات و عربستان همسایه است، آل ابوسعید عمان زمانی یک امپراطوری در شرق آفریقا داشتند، به همین سبب عمان پلی برای ارتباط ما با شرق آفریقاست، عمان نفوذ فرهنگی در این مناطق دارد. همچنان جزایری در اختیار دارد که مشرف به اقیانوس هند است و آمریکاییها و انگلیسیها در آن جزایر پایگاه دارند.
انتهای پیام/