کد خبر:8223
پ
۱۴۰۱۰۴۱۳۱۳۴۶۰۰۲۷۹۲۵۶۲۶۰۱۴

امیرعبداللهیان در نشست خبری با همتای آذربایجانی: نشست سه جانبه ترکیه، آذربایجان و ایران در تهران برگزار می‌شود

وزیر خارجه ایران در نشست خبری با همتای آذربایجانی خود گفت: حمایت خودمان را از حل و فصل مناقشات قره باغ بر اساس اصول بین‌الملل مورد تاکید قرار دادیم. – اخبار بین الملل – به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم ؛ صبح امروز “حسین امیرعبداللهیان”، وزیر امور خارجه کشورمان میزبان “جیحون بایرام‌اف..

وزیر خارجه ایران در نشست خبری با همتای آذربایجانی خود گفت: حمایت خودمان را از حل و فصل مناقشات قره باغ بر اساس اصول بین‌الملل مورد تاکید قرار دادیم.

– اخبار بین الملل –

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم ؛ صبح امروز "حسین امیرعبداللهیان"، وزیر امور خارجه کشورمان میزبان "جیحون بایرام‌اف"، وزیر امور خارجه آذربایجان در وزارت خارجه ایران بود.

امیرعبداللهیان در نشست خبری مشترک با همتای آذربایجانی خود گفت: در چهارچوب مذاکرات امروز ما طیف گسترده‌ای از موضوعات دوجانبه را به طور ویژه مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم. روسای جمهور دو کشور طی ده ماه گذشته دو دیدار با یکدیگر داشتند. این دو دیدار به ویژه دیدار هفته گذشته آقای رئیسی و آقای علی‌اف در خصوص مرحله جدید توسعه مناسبات دو کشور را داشتیم. ما در تعمیق مناسبات دو کشور بر اساس حسن تفاهم، اعتماد و منافع متقابل دو کشور تاکید کردیم. در گفت‌و‌گوهای امروز بار دیگر موضوع تمامیت ارضی کشورها از جمله جمهوری آذربایجان مورد تاکید ما قرار گرفت. همچنین حمایت خودمان را از روند حل و فصل مسالمت‌امیز ادامه مناقشه قره باغ بر پایه اصول شناخته شده حقوق بین‌الملل مورد تاکید قرار دادیم. جمهوری اسلامی ایران از ابتدای مناقشه‌ی قره باغ همواره آمادگی خودش را برای کمک به حل و فصل بحران از طریق گفت‌و‌گو اعلام کرده است. ما همچنان آماده تداوم حمایت‌ها و مساعدت خودمان در این زمینه هستیم تا مسائل باقی مانده نیز بر مبنای احترام به تمامیت ارضی و حق حاکمیت طرفین و از مسیر گفت‌و‌گو و سیاسی حل و فصل بشود.

او ادامه داد: ما معتقد هستیم در شرایط جدید صحبت‌های منطقه‌ای که بین دو کشور و یا کشورها وجود دارد مورد توجه قرار بگیرد. در سفر هفته‌ گذشته خود به آنکارا با برادرم جناب آقای چاوش اوغلو توافق کردیم به زودی نشست سه جانبه ایران، آذربایجان و ترکیه را در تهران و در سطح وزرای امور خارجه برگزار کنیم. امروز با برادرم آقای جیحون در خصوص بازه زمانی و تاریخ آن توافق خواهیم کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان درباره نشست آتی ۳+۳ اظهار داشت: فرمت دیگری در سطح کارشناسان ارشد موسوم به اجلاس ۳+۳ در منطقه قفقاز وجود دارد. این اجلاس بین کارشناسان ارشد و در گام بعدی وزرای خارجه آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و همچنین روسیه، ایران و ترکیه برگزار خواهد شد. جمهوری اسلامی ایران نسبت به تاریخی که توافق خواهد کرد، میزبان این اجلاس در تهران و یکی از شهرهای کشورمان خواهد بود. ما یادداشت رسمی را همزمان با سفر جناب اقای جیحون بایرام‌اف مبنی بر آمادگی رئیس جمهور محترم جمهوری آذربایجان برای سفر به تهران دریافت کردیم. در خصوص نهایی شدن و توافق بر سر سفر رسمی رئیس جمهور محترم این کشور در ادامه نشست امروز پیشنهادات را مورد بررسی قرار خواهیم داد و از همین جا به جناب آقای الهام علی‌اف برای سفرشان به ایران خوش آمد می‌گویم.

امیرعبداللهیان نسبت به پروژه‌های مشترک دو کشور گفت: همانطور که می‌دانید انرژی و ترانزیت دو موضوع خیلی مهم در همکاری‌های اقتصادی دو کشور است. وزیر نیروی محترم ما در سفری که هفته جاری به آذربایجان خواهند داشت و برنامه سفرشان انجام شده است، در خصوص بهره برداری از خط خداآفرین و سد «قیز قلعه سی» اقدام خواهند کرد. گفت‌و گوهایی در این رابطه بین روسای جمهور دو کشور هفته گذشته انجام شد. ما معتقد هستیم با توجه به ورود گرمای تابستان هر چه سریعتر این دو پروژه‌ای که بین دو کشور وجود دارد و به مرحله نهایی رسیده بایستی مورد بهره برداری قرار بگیرد. همچنین بحث شبکه برق و تبادل برق بین دو کشور در فصول پر مصرف و با هدف تقویت امنیت انرژی بین ایران و آذربایجان مورد توافق دو کشور قرار گرفت. در جریان سفر وزیر نیروی کشورمان به این کشور این پروژه نهایی خواهد شد.

وی درخصوص مسائل زیست محیطی مطرح شده در این دیدار توضیح داد: در خصوص مسائل زیست محیطی پیرامون رود ارس با همکارم جناب آقای جیحون گفت‌و‌گو داشتیم. یکی از نگرانی‌های استان‌های مرزی ما آلوده شدن رودخانه مرزی است و نگرانی های زیست محیطی که در بحث رود ارس ایجاد شده در حوزه تخصصی محیط زیست قرار گرفته و ریشه‌های آن هم در داخل ایران و هم در آذربایجان مورد شناسایی قرار گرفته است. ما امیدواریم در این مسیر هم بتوانیم اقدامات موثری را انجام بدهیم.

وزیر امور خارجه ایران درباره حجم تبادل تجاری دو کشور گفت: در گذشته ما شاهد جهش در حجم تبادل تجاری بین دو کشور بودیم. امیدوار هستیم با گفت‌وگوهایی که امروز انجام گرفت بخش‌های اقتصادی و تجاری دو کشور نسبت به افزایش هر چه بیشتر تبادل تجاری اقدام بکنند. توافق کردیم اقداماتی را انجام بدهیم که از این رفت‌و‌امدها و امضای اسناد به طور ملموس و عینی پیشرفت کنیم. این احساس پیشرفت زمانی حاصل خواهد شد که رفت‌و‌آمد اتباع دو کشور با توجه به مهار کرونا به صورت عادی از سر گرفته بشود و تجار، بازرگان‌ها و همه بخش هایی که در تعامل و همکاری بین دو کشور هستند به راحتی بتوانند ماموریت‌های خودشان را در راستای منافع متقابل انجام بدهند.

امیرعبداللهیان در خصوص همکاری‌های فرهنگی بین دو کشور گفت: ما در این دیدار درباره همکاری‌های فرهنگی گفت‌و‌گو کردیم. در هفته‌های گذشته وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان سفری را به تهران داشتند و با همتای خودشان گفت‌وگوهای سازنده و مثبتی را انجام دادند.

وزیر امور خارجه کشورمان در آخر گفت: ما در ده ماه گذشته از مرحله سوءتفاهم‌ها به خوبی عبور کردیم و اکنون در مرحله پیشرفت فزاینده مناسبات همه جانبه تهران و باکو در راستای منافع دو ملت هستیم.

در ادامه جیحون بایرام‌اف، وزیر امور خارجه آذربایجان به ایراد سخنانی پرداخت. وی در ابتدا ضمن ابراز خرسندی از حضور در کشور ایران گفت: در این سفر با آقای محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی ملاقات و تبادل نظر داشتم. بعد از این دیدار هم در خدمت آیت‌الله رئیسی رئیس جمهور خواهیم بود و از وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران برای فراهم کردن این ملاقات تشکر می‌کنم.

وی درباره مسائل گفته شده و نظرات بیان شده در این دیدار گفت: در خصوص روابط دوجانبه و مسائل منطقه با یکدیگر گفت‌وگو کردیم. با توجه به اراده سیاسی رهبران دو کشور، علیرغم این‌که ۳۰ درصد افزایش در حجم مبادلات تجاری در سال ۲۰۲۱ داشتیم و ۱۸ درصد افزایش در پنج ماهه نخست سال ۲۰۲۲ نسبت به مدت مشابه سال قبل داشتیم، ولی ظرفیت‌های موجود برای دو کشور بیشتر از این ارقام است. توافق کردیم که تکمیل و بهره‌برداری از پروژه‌های مشترک نیمه تمام را پیگیری و پرونده‌‌های جدید بین دو کشور را اجرایی و پروژه‌های موجود را در اولویت قرار دهیم. در خصوص تولید مشترک خودرو و لوازم یدکی خودرو توافقات خوبی انجام شد که ان‌شاءالله اجرا خواهد شد و همچنین در خصوص تکمیل فاز دوم سد و نیروگاه‌های برق آبی خداآفرین و قیز قلعه سی و بهره‌برداری آن از پروژه‌های مهم و اولویت دار بین دو کشور صحبت شد.

بایرام‌اف همچنین نسبت به نشست‌های کمیسیون مشترک اقتصادی بین دو کشور اظهار داشت: در ماه مارس ۲۰۲۲ و در نشست کمیسیون مشترک اقتصادی بین دو کشور پروژه اتصال منطقه اقتصادی زنگه زور به جمهوری خودمختار نخجوان از طریق خاک جمهوری اسلامی ایران تصویب شد که بحث‌های فنی آن و مکان یابی آن انجام شده و در آینده نزدیک ساخت نخستین پل در آن منطقه شروع و هماهنگی لازم برای احداث پل دوم نیز صورت خواهد گرفت

وی در خصوص اهمیت پروژه کریدور خلیج فارس- دریای سیاه گفت: در این خصوص گفت‌وگوهایی انجام شده بود و بر اهمیت مشارکت ایران، آذربایجان و گرجستان در تکمیل کریدور تأکید کردیم. در زمینه همکاری‌های بین‌المللی در چارچوب جنبش عدم تعهد و سازمان همکاری‌ اسلامی، همکاری‌های موفقیت آمیزی داشتیم و ان‌شاءالله بعد از این اراده سیاسی دو کشور بر حمایت از همدیگر در چارچوب این سازمان‌ها خواهد بود.

بایرام‌اف همچنین درباره نشست ۳+۳ که هفته آتی در تهران برگزار خواهد شد، تصریح کرد: از موضع گیری سازنده ایران در مشارکت و همکاری در پلت فرم‌های منطقه‌ای از جمله پلت فرم ۳+۳ استقبال می‌کنیم و در آینده نزدیک ایران میزبان این پلت فرم خواهد بود. این مذاکرات و سفرهای متقابل ما در اجرا و تحقق اسناد و پروژه‌های مشترک موثر خواهد بود.

انتهای پیام/

فدراسیون صنعت نفت ایران