اینروزها افت شدید کیفیت نان در سنندج باعث گلهمندی شهروندان شده و مردم از مسئولان درخواست نظارت واقعی بر فعالیت نانواییها و جلوگیری از کمفروشی دارند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، نان از گذشتههای دور قوت قالب ایرانیان بوده و در فرهنگ ما از آن به عنوان برکت سفره یاد میشود. به همین دلیل از قدیمالایام مسئولان و دولتها در تلاش بودند که علاوه بر تامین آن به کیفیت آن نیز توجه ویژه داشته باشند.
این درحالی است که بسیاری از متخصصان بهداشت و درمان با درنظر گرفتن سهم بالای این خوراکی در سبد تغذیهای ایران معتقدند با تامین کیفیت نان در سراسر کشور میتوانیم بسیاری از امراض بخصوص مشکلات گوارشی را هم کاهش دهیم و در برخی کشورها از این خوراکی برای جبران کمبود مواد مغذی سبد غذایی کشور نیز استفاده میکنند؛ به عنوان مثال ویتامین ای یا حتی امگا ۳ و …
اما واقعیت امر اینجاست که در چند سال اخیر اگرچه مسئولان استان کردستان همواره موضوع رسیدگی به کیفیت پایین نان را مورد تاکید قرار دادهاند و حتی در کلان کشور بعضاً بهبود کیفیت نان عاملی در تغییر قیمتش در گذشته بود ولی علیرغم تمامی این موارد هنوز هم زیر سایه نبود نظارتهای دقیق و سوء مدیریتها نان بیکیفیت از تنور نانواییهای کردستان بیرون میآید.
به عنوان مثال ۱۲ اردیبهشت ماه گذشته بودکه فرماندار سنندج از بازرسیهای مداوم از واحد نانواییهای سطح شهر خبر داد و گفت: "هر تخلفی در حوزه واحدهای صنفی نانواییها شناسایی و متناسب با آن برخورد خواهد شد" حال با گذشت ۳ ماه از این موضوع، پایین آمدن کیفیت نان مجدداً باعث گلهمندی مردم شده است به طوریکه شهروندان نسبت به افت شدید کیفیت نان در سنندج معترضند و انتظار دارند در قبال هزینهای که پرداخت میکنند، نان با کیفیت تحویل بگیرند.
این درحالی است که تا چند ماه پیش نظارت بر عملکرد نانوایان در سطح استان بر عهده سازمان صنعت، معدن و تجارت بود که عرضه نان بیکیفیت در این شهر نشان از عدم نظارتها در این بخش بوده و صحبتهای این سازمان مبنی بر نظارت و بازرسی صرفاً در حد یک شعار بود و در حال حاضر نیز نظارت بر کارها نانواییها به عهده سازمان جهاد کشاورزی سپرده شده و وضعیت آنچه بود هم بدتر شده است.!
امید شهبازی یکی از شهروندان سنندجی درباره کیفیت نان در نانواییهای سطح شهر به خبرنگار تسنیم گفت: متأسفانه کیفیت انواع نانها در نانواییهای سنندج بسیار پایین است و انگار نظارتی بر این حوزه نیست! انتظار میرود اتحادیه نانوایان و دستگاههای نظارتی این روند را رصد و مشکلات را برطرف کنند.
انور هادی، دیگر شهروند سنندجی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه نانوایان معتقدند کیفیت پایین نان ناشی از کیفیت آرد است، گفت: انتظار میرود اگر مشکل اینجاست، دولت آرد با کیفیت در اختیار نانواداران قرار دهد تا آنها هم بدون بهانه، نان با کیفیت به مردم عرضه کنند در غیراینصورت با کسانی که تخلف کرده و نان آنها کیفیت لازم را ندارد، برخورد شود.
این درحالی است که مشاهدات عینی و بررسیهای خبرنگار تسنیم در برخی محلههای سنندج نیز حکایت از آن دارد که واقعاً نان بیکیفیت سرسفرههای مردم میرسد و تقریبا نظارتیهم براین قانون شکنی برخی واحدهای خبازی نیست.
عدم همکاری مناسب واحدهای صنفی
شهریار فاتحی، کارشناس بازرسی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در خصوص تخلفات خبازیها گفت: در کارگروه نظام اصلاح یارانهای آرد و نان استان که هرماه به ریاست فرماندار و اعضای این کارگر برگزار میشود، بارها به اتحادیه خبازان تذکر داده شده که ظرف یک ماه نسبت به نصب تابلو شناسایی در خبازیهای سطح شهر اقدام کنند که متأسفانه تا کنون این تابلوها نصب نشده و تنها ۲۵۰خبازی با اتحادیه و جهاد کشاورزی همکاری داشته و مابقی هیچ همکاری با اتحادیه ندارند که به تعزیزات معرفی و جریمه میشوند.
وی با اشاره به تعطیلی خود سرانه برخی از خبازیهای سطح شهر سنندج گفت: متأسفانه تعدادی از آنها به کررات جریمه شدهاند و بهدلیل این جریمه شدن، ابراز نارضایتی میکنند که چرا ما اینقدر جریمه میشویم.
این کارشناس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در خصوص نداشتن پروانه کسب خبازیها تصریح کرد: نانواییهایی که پروانه نداشته باشند نمیتوانند کد رهگیری و کدمالیاتی داشته باشد و باید پروانه کسب داشته باشند تا بتوانند مجوز دریافت کرده و از اداره غله سهمیه آرد دریافت کنند که خوشبختانه ما نانوایی بدون پروانه در سطح شهر سنندج نداریم.
وی بیان داشت: در حال حاضر ۲هزار و ۳۵۰خبازی کد رهگیری دریافت کرده و آماده دریافت دستگاه پوز جدید برای اجرای طرح نظام هوشمند یارانهای عرضه نان در خبازیها هستند ،که حدود ۱۸۲۰عدد نصب و تحویل خبازیها داده شده و پشتیبان و مجری این طرح وزارت کشور است و یارانه نان نیز به حساب خبازها واریز میشود.
این کارشناس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان به ساعات کار خبازیها اشاره و عنوان کرد: ساعت کار خبازیها به دلیل اختلاف قیمت بین آرد یارانه و آرد صنف و صنعت است که رستورانها، شیرینی فروشیها، چلوکبابیها و نان فانتزیها از آرد صنف و صنعت استفاده کرده و احتمال فروش آرد ازاد از جانب خبازان به این صنفها وجود دارد که متأسفانه چندین محموله آرد خارج از شبکه کشف شده و به تعزیرات معرفی شدهاند و این موجب کاهش ساعت کار نانواییها میشود.
فاتحی گفت: سازمان جهاد کشاورزی استان بازدیدهای دورهای از خبازیهای سطح استان داشته که در طول هرماه ۳هزار بازرسی از خبازیهای سطح استان انجام داده و بیشتر تخلافات مربوط به عدم وزن چانه مناسب، سبکی نان، نداشتن تابلو شناسایی و عدم کیفیت نان بوده است.
کیفیت نان به عوامل مختلفی بستگی دارد
جمال صالحی، مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان کردستان در ارتباط با مشکلات پخت نان و خبازیهای سطح شهر سنندج به خبرنگار تسنیم گفت: نان ماده غذایی پیچیدهای است که کیفیت آن به عوامل مختلف از جمله نوع گندم، رطوبت، دمای محیط، سختی و نرمی گندم، نیروی متخصص، به کار گیری فناوری تهیه و تولید نان و خمیرمایع نان بستگی دارد و در کنار آن رقابت مد نظراست، نه نظارت!
وی گفت: مواد اولیه همچون خمیر مایه، نمک بهداشتی و آب سالم؛ کارگران شاغل در نانواییها و خبازیها و کیفیت دستگاههای خبازیها از جمله عواملی بوده که در مرغوب بودن نان تأثیرگذار است.
مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان کردستان عدم حضور و نبود نظارت کارفرما در واحدهای خبازی را عمدهترین مشکلات واحدهای خبازی دانست و خاطرنشان کرد: متأسفانه در قانون نظام صنفی چند پروانه کسب برای خبازیها تحصیل میشود و این موجب عدم حضور آنها در واحدهای خبازی شده است.
وی افزود: دومین مشکل در تولید نان مطلوب، عدم استفاده از آرد متناسب با نوع پخت است به طوریکه در برخی از نانواییها از آرد نان سنگگ برای تولید نان لواش استفاده میشود و این خلاف است و سومین مشکل پایین بودن زمان تخمیر خمیرنان است که خمیر نان نیازمند زمان بیشتری برای تخمیر تا پخت بهتری است.
صالحی شرایط نامناسب نگهداری آرد در فضای خبازیها را از دیگر دلایل کیفیت پایین نان دانست و اذعان کرد: در بین آرد پالت قرار داده نمیشود و آرد و الک آرد هم با اختلاف دارد و در هیچ خبازی این موارد رعایت نمیشود.
وی اظهار کرد: نبود آموزش و نداشتن مهارت و تخصص برای نانوایان در سطح استان و عدم حضور کارفرمایان در نانوایها و عدم نبود پروانه و کارت سلامت و عدم رعایت ساعت کار خبازیها از دیگر مشکلات ما در بحث پخت نان بوده که منجر به کیفیت پایین نان شده است.
مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان کردستان به مشخصات نان با کیفیت اشاره کرد و گفت: مشخصات نان با کیفیت این است که دارای شکل و فرم مناسب باشد، پخت یکنواخت داشته باشد، سطح رویی و زیرین آن خوشرنگ باشد و قابلیت جویدن باشد، طعم آن مطلوب باشد که این موارد در خبازیها رعایت نمیشود.
وی در خصوص طرح هوشمندی نانواییهای سطح شهر سنندج اعلام کرد: در طرح هوشمندسازی عرضه نان دولت هیچگونه تصمیمی مبنی بر سهمیهبندی چه از نظر تعداد و افزایش قیمت ندارد و عرضه نان فقط از طریق کارت خوانهای بانکی توسط واحدهای خبازی عرضه و یارانه نان به خبازیها پرداخت میشود.
صالحی یادآور شد: هرچه فروش نانواییها بیشتر باشد یارانه آنها افزایش خواهد یافت و یک نوع مزیت رقابتی دربین خبازیها ایجاد خواهد شد.
فرمانداری سنندج با نانوایان متخلف قاطعانه برخورد میکندتخلف خبازیهای استان کردستان در کمفروشی نان/ نانوا از کیفیت پایین آرد و مصرفکننده از کیفیت نان گلایه دارد
به گزارش تسنیم؛ حال باتوجه به اجرای طرح هوشمندسازی توزیع و فروش نان توسط دولت، امیدواریم مسئولان با نظارتهای مستمر، ضعفهای این حوزه را جبران کرده تا نان با کیفیت به شهروندان عرضه و مردم شیرینی و حلاوت آن را بر سر سفرههای خود احساس کنند.
انتهای پیام/۴۸۱/ی