کارشناس اقتصادی با اشاره به وضع مطلوب کشور از نظر شاخصهای کلیدی اثرگذار بر بازار ارز گفت: نرخهایی که در بازار ارز وجود دارد کاذب است و مدیریت جدید بانک مرکزی با سیاستهای درست میتواند بازار ارز را کنترل کند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، وحید شقاقی اظهار داشت: در ابتدا باید تصویری از اقتصاد کشور ارائه کنم که نمایانگر وضعیت موجود است و بر موضوع ارز نیز اثرگذار است.
وی افزود: در اقتصاد ما بدهی خارجی کمتر از هشت میلیارد دلار است و فرضیه ابرتورم در اقتصاد به هیچ وجه صحت ندارد و جای نگرانی در ابر تورم وجود ندارد نه اینکه تورم بالا نداریم اما اینکه گفته میشود ابرتورم خواهیم داشت درست نیست.
این کارشناس تاکید کرد: باید این نگرانی که اقتصاد کشور ممکن است درگیر ابرتورم شود را در اذهان عمومی پاک کنیم.
وی اظهار داشت: موضوع دیگر این است که بدهی دولت نسبت به تولید ناخالص داخلی ۱۴ درصد است و نسبت بدهی دولت و شرکتهای دولتی به تولید ناخالص داخلی ۲۹ درصد است و این شاخصها بیانگر این است که دولت بدهی داخلی پایینی دارد.
شقاقی بیان کرد: میانگین بدهی به تولید ناخالص داخلی در دنیا بالای ۴۰ درصد است و بسیاری از کشورها در دنیا نسبت به تولید ناخالص داخلی خود، بدهی بیش از ۱۰۰ و ۱۵۰ درصد دارند بنابراین بدهی داخلی ما همچون بدهی خارجی پایین است و جای نگرانی نیست.
وی ادامه داد: میانگین نقدینگی به تولید ناخالص داخلی برپایه آمار بانک مرکزی ۷۰ درصد است در حالی که میانگین جهانی بیش از ۱۰۰ درصد است براین اساس در این حوزه نیز وضعیت مطلوبی داریم.
این کارشناس گفت: قدرت دلاری حجم نقدینگی کشور نیز ۱۵۰ میلیارد دلار است و این نیز مقدار مطلوبی است و مجموع شاخصهای ذکر شده حاکی از این است که مدیریت اقتصادی بهویژه مدیریت ارزی جای نگرانی ندارد و زمانی میتوان نگران وضعیت ارزی بود که بدهی خارجی بالایی داشته باشیم همچون ونزوئلا که ۱۸۰ میلیارد دلار بدهی خارجی داشت و با اعمال تحریمها توان بازپرداخت بدهی را نداشت بنابراین منابع این کشور خارج شد.
وی تاکید کرد: نگرانی در خصوص وضعیت ارزی کشور وجود ندارد زیرا نسبت بدهی داخلی به تولید ناخالص داخلی بسیار رقم پایینی است، هم اینکه بدهی خارجی نداریم و هم نسبت نقدینگی تولید پایین است و با بانک مرکزی مقتدر به راحتی مسائل ارزی در کشور مدیریت میشود.
شقاقی بیان کرد: تراز تجاری کشور امسال روبه بهبود بوده و صادرات نفتی و غیرنفتی به دلیل افزایش بهای نفت مثبت بود و این شاخص مثبتی برای کشور است و با بهبود تراز تجاری تراز ارزی نیز وضعیت مطلوبی خواهد داشت.
وی گفت: رئیس جدید بانک مرکزی باید کریدور برای بازار ارز مبتنی بر شاخصهای ذکر شده و دیگر شاخصهای توانمندی اقتصاد کشور مشخص کند و در این محدوده در کرانه بالا و پایین مداخله کند به این صورت که در محدوده پایین خریداری کند و در کرانه بالا عرضه کند.
این کارشناس تصریح کرد: در شرایط موجود مهم ثبات اقتصادی است و باید بازار آزاد ارز کنترل شود و برای رسیدن به این هدف باید محدوده قیمتی توسط کمیته فنی با همکاری بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و برپایه توانمندیها تعیین شود تا شرایط به ثبات برسد.
وی اظهار داشت: نرخهایی که در بازار ارز وجود دارد کاذب است و وضعیت شاخصهای کلیدی اثرگذار بر بازار ارز وضعیت مناسبی است و قابل مدیریت است و میتوان آن را کاهش داد.
شقاقی گفت: ابتدا باید محدوده قیمتی تعیین شود و بعد ثبات حاکم شود و به تدریج قیمتها کاهش یابد بنابراین جای نگرانی نداریم و درنتیجه ابرتورم هم نخواهیم داشت.
وی در جمعبندی مطالب خود بیان کرد: شاخص بدهی داخلی، نقدینگی و قدرت دلاری در حال حاضر به کمترین حد رسیده است بنابراین مدیریت بازار ارز به راحتی امکانپذیر است و جای نگرانی نیست و بازارها بهویژه بازار ارز کنترل میشود.
انتهای پیام/