کد خبر:8912
پ
۱۴۰۱۰۵۰۱۱۰۵۴۲۴۶۸۲۲۵۷۲۱۲۹۴

آماده‌باش کرمان، هرمزگان و سیستان‌ و بلوچستان برای تشدید مونسون در ایران + فیلم و تصاویر

سامانه بارشی “مونسون” در جنوب کشورمان فعال شده است و براساس پیش‌بینی‌ها شدت بارش‌ها آن‌چنان است که احتمال جاری شدن سیل و بروز خسارت دور از انتظار نیست و استان‌های کرمان و هرمزگان و سیستان و بلوچستان برای مقابله با بحران به حالت آماده‌باش درآمده‌اند. ..

سامانه بارشی "مونسون" در جنوب کشورمان فعال شده است و براساس پیش‌بینی‌ها شدت بارش‌ها آن‌چنان است که احتمال جاری شدن سیل و بروز خسارت دور از انتظار نیست و استان‌های کرمان و هرمزگان و سیستان و بلوچستان برای مقابله با بحران به حالت آماده‌باش درآمده‌اند.

– اخبار استانها –

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم از تهران، شاید تا همین تابستان گذشته بارندگی‌های مونسونی در منطقه جنوب شرقی ایران به‌خصوص استان‌ سیستان و بلوچستان به‌عنوان امری عادی و خوشحال‌کننده تلقی می‌شد و ساکنان این استان با آغاز فصل امید بارش‌های بیشتری داشتند تا بتوانند ذخایر آبی مورد نیازشان را تأمین کنند، اما امسال از اواسط بهار ۱۴۰۱ با درنظر گرفتن تغییرات اقلیمی یکباره ورق برگشت و این بارندگی‌ها به‌نوعی نه‌تنها آبادانی به خود نیاورد بلکه نگرانی‌های عمده‌ای هم به‌همراه داشت.

مونسون تابستانه هند به بارش ماه‌های ژوئن، جولای، اوت و سپتامبر گفته می‌شود؛ ناحیه اقیانوسی حاره‌ای به‌ویژه دریای عرب، خلیج بنگال و اقیانوس هند مهمترین منبع دمایی و رطوبتی هستند که انرژی لازم برای ادامه گردش مونسون بزرگ‌مقیاس و فعالیت پیوسته آن به‌روی شبه‌قاره هند را فراهم می‌کند. در تابستان با یکی شدن کم‌فشارهای محلی جنوب‌شرق ایران و کم‌فشار پاکستان، یک کم‌فشار وسیع منطقه‌ای شکل می‌گیرد که توسط حرکت چرخندی آن، انتقال رطوبت سامانه مونسون میسر می‌شود. پدیده مونسون روی اقیانوس هند تشکیل می‌شود که بارش‌های شدید روی دریا در هندوستان و پاکستان را در پی دارد و اثرات آن مناطق جنوب شرق کشور را فرا می‌گیرد.

اما فراتر از مرزهای منطقه مرکزی تشکیل مونسونی در ایران این سامانه در فصل تابستان به‌ویژه تیرماه و مردادماه بخش زیادی از منابع آب را در نواحی تحت تأثیر در دو استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان تأمین می‌کند. نزولات این سامانه نقش زیادی در گسترش فعالیت‌های کشاورزی دارد و به‌نوعی می‌تواند ذخایر زیرزمینی ایران را تأمین کند. تغییرپذیری سامانه موسمی مانند سایر پدیده‌های جوی اثرات مستقیم و غیرمستقیمی در زندگی مردم دارد. این اثرات می‌تواند به‌صورت افزایش یا کاهش بارش، تغییرات رطوبتی، تغییرات دمایی، تغییرات در میزان دریافت تابش خورشیدی و همچنین برونداد انرژی زمین‌تاب و… بروز پیدا کند.

قرار بود ایران سیراب شود

به‌هرحال فصل بارندگی‌های مونسونی از راه رسید و نشانه‌های آن با توجه به بارش‌های انجام‌شده در کشورهای منطقه اثرگذاری به‌گونه‌ای بود که برآوردها حاکی از افزایش قابل توجه بارش‌ها در این دوره داشت که نشانه‌های بارش‌های سیل‌آسا در کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و البته منطقه شمال غرب هندوستان و جنوب غربی پاکستان بود که البته خساراتی هم به بار آورد.

در این زمینه البته که مسئولان مربوطه ایران نیز پیش‌بینی افزایش بارش‌ها را انجام دادند اما واقعیت امر اینجا بود که نباید فراموش کنیم علی‌رغم تمام این پیش‌بینی‌ها و شرایط فعلی تابستان ۱۴۰۱ به‌دلیل بارش‌های سیل‌آسا و بروز برخی مشکلات غافلگیر شدیم و شاهد مثال تلخ آن هم سیل اخیر در استهبان استان فارس بود که باعث فوت شدن ۲۲ نفر از هموطنان شد و خسارات قابل‌توجهی هم در منطقه ایجاد شد.

به‌گفته گروهی از کارشناسان البته زنگ خطر این حادثه نیمه تیرماه گذشته با ثبت رکورد ۵۵ میلی‌متر بارش در شهرستان نیکشهر استان سیستان و بلوچستان تنها در ۶۰ دقیقه به صدا درآمد چون این رکورد در فصل بارش‌های مونسونی تقریباً غافلگیرکننده بود و متناسب با اطلاعات ثبت‌شده نقشه‌های هواشناسی می‌توانست این هشدار را بدهد که باید برای بحران‌ حداقل در استان‌های سیستان و بلوچستان، جنوب استان کرمان و هرمزگان آماده می‌شدیم.

اما پیش‌بینی‌ها و رصد نقشه‌های هواشناسی در این دوره نشان داد که طبق الگوی آب‌وهوای مرداد ماه به‌طور میانگین به‌روی سراسر اروپا استقرار ارتفاع تراز میانی مثبت خواهیم داشت همین شرایط به‌روی آسیای مرکزی برقرار است؛ در نتیجه با تشکیل بندال اتمسفری ایجادشده، دالانی از هوای ریزش‌یافته به‌روی فلات ایران از دو سوی غرب یا شرق نفوذ خواهد کرد و این اتفاق مستقیم در میزان بارش‌ها اثرگذاری مثبت دارد و به‌گفته برخی از کارشناسان حتی تاحدودی می‌تواند عطش تابستانه کشور به‌دلیل خشکسالی‌های گذشته را سیراب کند.

به‌گفته کارشناسان این ریزش‌ها دائماً با توده هواهای گرم و مرطوب برخاسته از موسمی شبه‌قاره از فراز دریای عرب به‌طرف شمال پاسخ داده می‌شوند و به‌روی فلات ایران با هم ادغام می‌شوند، نتیجه آن شرایط کم‌نظیر جبهه‌های بارش‌زا در بسیاری از استانهای کشور خواهد بود تاجایی که علی‌رغم نوار جنوبی ایران فلات مرکزی تا شمال غربی ایران نیز درگیر شده است و شاهد افزایش بارش‌ها در دوره مذکور هستیم.

کارشناسان در این زمینه معتقدند به‌دلیل پمپاژ رطوبت فراوان از عرض‌های جنوبی و وجود ناپایداری در لایه تراز میانی جو بارش در دو جبهه شمالی و جنوبی شدید و خطرناک خواهد بود، حتی در برخی از مناطق مرکزی، دامنه‌های زاگرس و البرز طی مرداد ماه امکان بروز بارش‌های سیل‌آسا و تخریب و سیلاب وجود دارد.

استان هرمزگان آماده مقابله با بارش‌های سیل‌آسا

در همین حال از روز شنبه اول مردادماه ۱۴۰۱ تا روز جمعه با ورود سامانه بارشی مونسون در استان هرمزگان هشدار سطح قرمز هواشناسی صادر شده است و تیم‌های مختلف عملیاتی و امدادی در آماده‌باش کامل قرار گرفتند علاوه بر اینکه مرخصی مدیران در دستگاه‌های مختلف تا آخر هفته لغو و ستاد بحران در تمام شهرستان‌ها تشکیل و بر ضرورت حفظ آمادگی مواجهه با بحران تأکید شده است.

پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد اوج فعالیت سامانه مونسونی در استان هرمزگان از ظهر و شب دوشنبه ۳ مردادماه ۱۴۰۱ تا چهارشنبه خواهد بود و علاوه بر ارتفاعات استان در شرق و شمال، مرکز استان و بندرعباس را نیز درگیر خواهد کرد. در روزهای اخیر این سامانه به‌شکل محدود در شهرستان حاجی‌آباد در شمال استان فعالیت کرد و تخریب راه‌های روستایی و زیرساخت‌های روستاها را در پی داشته است.

در زمان حاضر رصد لحظه‌ای فعالیت این سامانه در استان در حال انجام است و به‌محض آغاز فعالیت و بارش‌های سیل‌آسا به‌احتمال زیاد دریچه‌های سد استقلال میناب باز خواهد شد.

ستاد مدیریت بحران استانداری هرمزگان نیز از مردم خواسته است از تردد و اسکان در مسیر رودخانه‌های فصلی به‌شدت اجتناب کنند و به توصیه‌های ایمنی صادرشده از سوی این ستاد و سازمان هواشناسی عمل کنند.

میزان بارندگی در روزهای گذشته محدود بوده است اما سازمان هواشناسی برای امروز تا چهارشنبه اعلام کرده است انتظار می‌رود بالغ بر ۵۰ میلی‌متر بارندگی در مناطق مرکزی و بیش از ۷۰ تا ۸۰ میلی‌متر بارندگی‌ در شرق و شمال استان به‌ویژه در ارتفاعات را شاهد باشیم.

استان سیستان و بلوچستان در آماده‌باش کامل

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به آمار بارندگی‌های روز گذشته ایستگاه‌های هواشناسی استان بیان کرد: روز گذشته از ۱۲ ایستگاه هواشناسی در سطح استان گزارش بارندگی شده است که "مارندگان" شهرستان خاش با ۴۲ میلی‌متر بارندگی پربارش‌ترین نقطه استان بوده است.

محسن حیدری با اعلام اینکه "در ایستگاه‌هایی نظیر "چاه‌کمال" 34 میلی‌متر، "ایرندگان" 25 میلی‌متر و کارواندر ۲۰ میلی‌متر گزارش بارندگی داشته‌ایم"، گفت: توابع شهرستان ایرانشهر نیز از بارش بی‌نصیب نبوده است

وی تأکید کرد: با توجه به فعالیت مونسون در نواحی جنوبی استان و تقویت این سامانه تا پایان هفته و صدور هشدار سطح قرمز این اداره‌کل توصیه می‌شود از قرارگیری در حاشیه رودخانه‌های فصلی جلوگیری شود، همچنین با توجه به متلاطم بودن دریای عمان تا پایان هفته از انجام فعالیت‌های دریایی خودداری شود.

در همین حال، علیرضا شهرکی مدیرکل بحران استانداری سیستان و بلوچستان با اشاره به میزان بارش‌های اخیر در استان اظهار داشت: از ابتدای تیرماه تاکنون بیشترین مقدار بارندگی مربوط به چاه‌کمال ۸۹ میلی‌متر، آپگاه نیکشهر ۱۱۸ میلی‌متر، ایرانشهر ۴۴ میلی‌متر و دهیرک ۱۲۳ میلی‌متر گزارش شده است همچنین فعالیت سامانه بارشی نیز در این هفته شدیدتر خواهد شد.

شهرکی با اشاره به تشکیل نشست ستاد بحران با حضور استاندار سیستان و بلوچستان اضافه کرد: مقرر شد فرمانداران از کلیه ظرفیت ماشین‌آلات بخش دولتی و خصوصی برای کاهش خسارات و مدیریت بهینه سیلاب استفاده کنند.

وی خاطرنشان کرد: در زمان فعالیت سامانه بارشی کلیه مسیرهای منتهی به سواحل دریا توسط نیروی انتظامی و پلیس مسدود و از ورود افراد جلوگیری خواهد شد.

مدیرکل بحران استانداری سیستان و بلوچستان در همین زمینه افزود: کالاهای اساسی از جمله آرد مورد نیاز به‌مقدار کافی برای یک هفته تأمین شد تا در صورت بروز بحران مشکلی وجود نداشته باشد.

شهرکی تصریح کرد: با توجه به هشدارهای دریایی و مواج شدن دریا از فعالیت کلیه صیادان بنادر جنوبی استان تا پایان هفته جلوگیری به‌عمل می‌آید و ادارات‌کل شیلات و بنادر و دریانوردی استان در این زمینه اطلاع‌رسانی و فرمانداری‌ها نیز موضوع را پیگیری و رصد می‌کنند.

وی تصریح کرد: اکیپ‌های امدادی و خدمات‌رسان همچون برق، آب و ارتباطات در مناطق آسیب‌پذیر حضور یابند تا در صورت بحران و بروز خسارت در کوتاه‌ترین زمان ممکن به رفع مشکل اقدام نمایند.

مدیرکل بحران استانداری ادامه داد: به‌دستور استاندار محترم تا پایان فعالیت سامانه بارشی مرخصی و مأموریت کلیه فرمانداران، بخشداران، دهیاران، شهرداران و اعضای ستاد پیشگیری هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان لغو می‌گردد.

وی اضافه کرد: سازمان جهاد کشاورزی از طریق ادارات شهرستانی و مراکز خدمات کشاورزی موضوع اتخاذ تدابیر حفاظتی از محصولات کشاورزی در حال برداشت را به عموم کشاورزان اطلاع‌رسانی کند و فرمانداران و بخشداران نیز در این زمینه همکاری کنند.

شهرکی گفت: با توجه به پیش‌بینی فعالیت این سامانه بارشی در کشور افغانستان و احتمال جاری شدن روان‌آب در رودخانه هیرمند مقرر شد شرکت آب منطقه‌ای استان نسبت به پاک‌سازی و لایروبی مسیر جریان و هدایت حداکثری آب به چاه نیمه‌ها نیز اقدام کنند.

کرمان بیشترین اثرپذیری از مونسون را دارد

براساس پیش‌بینی‌های انجام‌شده با آغاز بارش‌های مونسونی از پایان امروز در استان کرمان برآورد شده است این استان با تجربه بارندگی‌های بی‌سابقه احتمالاً بیشترین اثرپذیری را در این شرایط دارد و جاری شدن سیل دور از انتظار نیست.

بنا بر اعلام هواشناسی هسته مرکزی وقوع سیلاب شهرستان‌های بافت و کهنوج و دیگر مناطق اطراف هستند لذا ضرورت آماده‌باش دستگاه‌های امدادرسان و همچنین انجام اقدامات پیشگیرانه در این شهرستان‌ها، بیش از دیگر مناطق احساس می‌شود.

محمد نکوآمال، مدیرکل هواشناسی استان کرمان گفت: تا روز ۵شنبه آینده این سیستم از جنوب و جنوب شرق کشور و از سمت بم و ریگان وارد استان کرمان می‌شود و به‌سمت غرب به‌ویژه شهرستان کهنوج و دامنه‌ها و ارتقاعات شهرستان بافت و رابر کشیده خواهد شد.

نکوآمال تصریح کرد: این سامانه اکنون در کشور هند فعال است و روز سه‌شنبه هفته جاری می‌توانیم این بارش‌ها را به‌صورت ملموس‌تر در استان داشته باشیم.

مدیرکل هواشناسی استان کرمان ادامه داد: روز چهارشنبه سامانه مونسون در استان کرمان تقویت می‌شود و بارش‌ها و فعالیت این سامانه طی چند سال گذشته در استان بی‌سابقه خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه تا پایان مرداد تقریباً سامانه بارشی در کرمان فعال است یادآور شد: هسته مرکزی سامانه موسوم به مونسون شهرستان بافت و کهنوج را تحت تأثیر قرار خواهد داد و این شهرستان‌ها بارش‌های شدیدی را تجربه می‌کنند و به‌احتمال فراوان دچار خسارت می‌شوند.

نکوآمال گفت: ضمن اینکه روز دوشنبه با ورود سیستم از ارزوئیه به جنوب زهکلوت و مرز زاهدان ـ کرمان ـ هرمزگان، مناطق فاریاب، زهکلوت و مرز سیستان و بلوچستان درگیر بارندگی و سیل می‌شوند.

وی افزود: بارش‌های بحرانی را در غرب و جنوب غرب کرمان طی روز سه‌شنبه هفته جاری شاهد خواهیم بود و این سامانه در ارتفاعات رابر، جنوب سیرجان شامل کشکوئیه و دیگر مناطق، راین، گلزار و گلبافت شدیدتر خواهد شد و امکان خسارت سیل در این مناطق وجود دارد.

مدیرکل هواشناسی استان کرمان خاطرنشان کرد: ارزوئیه، شهربابک، سرچشمه رفسنجان، جور، ارتفاعات غرب و جنوب استان بارندگی در چهارشنبه خواهند داشت.

وی ادامه داد: این سامانه بارشی روز پنجشنبه هفته جاری شهرستان‌های سیرجان، رفسنجان، شهربابک و بردسیر، ارتفاعات غربی و جنوب غربی استان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و روز جمعه ارتفاعات شمالی هرمزگان و جنوب غرب استان کرمان را در بر می‌گیرد.

۲ سیستم تأثیرگذار وارد استان می‌شود

نکوآمال ابراز داشت: جنوب استان کرمان از ۲ سیستم هواشناسی سودانی و دیگری سیستم‌های موزون تأثیر می‌پذیرد که شرایط ویژه این منطقه را نشان می‌دهد.

همچنین علی رشیدی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان کرمان گفت: رودخانه زهکلوت ایستگاه باران‌سنجی نداشت به این علت که این رودخانه دایمی نبوده است و احتمال سیلاب ضعیف بوده است.

رشیدی افزود: ایستگاه‌های مجاور این منطقه نیز یکی بارش یک‌میلی‌متری و دیگری بارش پنج‌ونیم میلی‌متری و سه ایستگاه این منطقه بارش صفر را نمایش دادند که آمار نشان می‌دهد بارش‌ها در این منطقه نقطه‌ای است و مناطق مختلف را درگیر نکرده است.

وی یادآور شد: این رودخانه با دبی ۳۰ مترمکعب در ثانیه آب دارد و بسیار کوچک است و حجم کلی آب در این رودخانه طی سال گذشته نیم میلیون مترمکعب بوده است، در حالی که ۵۷۰ میلیون مترمکعب آب به سد نسا وارد شده است.

رشیدی عنوان کرد: سد بافت، نسا و جیرفت امسال شاهد بارندگی خوبی خواهند بود اما طی سامانه جدید بارشی احتمالاً فقط در سد بافت نیاز به مدیریت و تخلیه آب خواهیم داشت.

وی با اشاره به احتمال جاری شدن سیلاب و ضرورت انجام اقدامات شرایط ویژه و خاص برای استان گفت: ضمن اطلاع‌رسانی ویژه در طول سامانه مونسون، تمام استان مشمول بارندگی می‌شود و باید در حالت آماده‌باش باشند.

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان کرمان تصریح کرد: ضمن بازگشایی مسیر رودخانه‌ها به عشایر نیز اطلاع‌ دهیم که سیلاب وارد محل زندگی‌شان نشود.

مونسونی معادلات بارشی کدام استان‌ها را به‌هم می‌ریزد؟

سازمان هواشناسی از بارش‌های سیل‌آسا در ۶ استان کشور خبر داد و در رابطه با خسارت به محصولات کشاورزی در ۱۰ استان هشدار سطح زرد صادر کرد.

بر اساس تحلیل نقشه‌های همدیدی و آینده‌نگری سازمان هواشناسی طی ۲ روز آینده در استان‌های ساحلی دریای خزر، اردبیل، شمال آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی رگبار، رعدوبرق و وزش باد شدید موقتی و در نیمه جنوبی سیستان و بلوچستان،‌ جنوب کرمان، برخی مناطق هرمزگان و جنوب شرق فارس در برخی ساعات به‌ویژه در بعدازظهر و اوایل شب رگبار پراکنده گاهی رعدوبرق، وزش باد شدید موقتی و در برخی مناطق گردوخاک پیش‌بینی شده است.

روز سه‌شنبه در ارتفاعات البرز مرکزی بارش پراکنده و در استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، جنوب شرق فارس،‌ تنگه هرمز، دریای عمان، جنوب خراسان جنوبی و غرب و جنوب یزد رگبار شدید باران همراه با رعدوبرق و وزش باد شدید پیش‌بینی می‌شود.

بر اساس اعلام سازمان هواشناسی روز چهارشنبه در استان‌های گیلان، مازندران، قزوین، البرز، تهران، قم، غرب و جنوب اصفهان و جنوب یزد بارش پراکنده و رعدوبرق و وزش باد شدید موقتی و در استان‌های کرمان، هرمزگان، شمال سیستان و بلوچستان و نیمه شرقی فارس رگبار، رعدوبرق و وزش باد شدید موقتی پیش‌بینی شده است.

پنجشنبه ضمن تشدید بارش‌ها در استان‌های جنوبی کشور، بارش به استان‌های بوشهر، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد کشیده خواهد شد.

توصیف سامانه اول: نفوذ سامانه بارشی و رشد ابر‌های همرَفتی همراه با رگبار و رعدوبرق

زمان شروع: دوشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۳

زمان پایان: پنج‌شنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۶

نوع مخاطره: رگبار و رعدوبرق گاهی وزش باد شدید موقت

منطقه اثر:

دوشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۳: مازندران، گلستان، خراسان شمالی، شمال استان‌های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی.

سه‌شنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۴: جنوب خراسان جنوبی، یزد.

چهارشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۵: نیمه شرقی گیلان، مازندران، ارتفاعات استان‌های تهران، قزوین، البرز، مرکزی.

پنج‌شنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۶: شرقی گیلان، مازندران، ارتفاعات استان‌های تهران، البرز، قزوین، مرکزی.

اثر مخاطره: احتمال صاعقه، احتمال آبگرفتگی معابر و جاری شدن روان‌آب به‌شکل محلی و محدود، احتمال بالا آمدن ناگهانی سطح آب رودخانه‌های فصلی، احتمال شکستن درختان کهنسال، احتمال سقوط‌ اشیاء از ارتفاعات و احتمال تأخیر در پرواز.

توصیه: احتیاط در صعود به ارتفاعات، عدم پارک خودرو اطراف درختان فرسوده و ساختمان‌های نیمه‌کاره، پرهیز از اتراق در بستر رودخانه‌ها و احتیاط در عبور از حاشیه مسیل‌ها.

توصیف سامانه دوم: باد و گردو خاک

نوع مخاطره: خیزش و نفوذ گردوخاک و وزش شدید باد

منطقه اثر:

یکشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۲: تهران، البرز، مرکزی، قم، قزوین.

دوشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۳: تهران، البرز، مرکزی، قم، قزوین، کرمانشاه، خوزستان، ایلام، خراسان رضوی، خراسان شمالی، جنوب سمنان، شرق اصفهان، شرق یزد.

اثر مخاطره: کاهش کیفیت هوا، کاهش شعاع دید، احتمال سقوط‌ اشیاء از ارتفاعات، احتمال خسارت به سازه‌های موقت و احتمال شکستن درختان کهن‌سال، احتمال اختلال در ناوگان حمل‌ونقل و احتمال آسیب به تأسیسات حساس به گردوغبار.

توصیه: عدم حضور افراد در فضای باز، به‌ویژه اشخاص آسیب‌پذیر، پایش شاخص آلودگی توسط دستگاه‌های ذی‌ربط و اتخاذ تصمیم مطابق با مقررات، عدم توقف و پارک خودرو اطراف درختان فرسوده و ساختمان‌های نیمه‌کاره و استحکام سازه‌های موقت از جمله تابلو‌های تبلیغاتی و پوشش گلخانه‌ها.

توصیف سامانه: رگبار باران با رعدوبرق و وزش باد شدید موقتی

زمان پایان: اواخر وقت چهارشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۵

نوع مخاطره: رگبار باران با رعد و برق و وزش باد شدید موقتی

منطقه اثر:

یکشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۲: شمال آذربایجان غربی، شمال آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان، نیمه جنوبی سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان، شمال و شرق هرمزگان، جنوب شرق فارس.

دوشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۳: اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان، جنوب سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان، شمال و شرق هرمزگان، جنوب شرق فارس.

سه‌شنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۴: سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، جنوب و مرکز فارس.

چهارشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۰۵: سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، جنوب و مرکز فارس، جنوب یزد

اثر مخاطره: خسارت به محصولات کشاورزی

توصیه:

باز کردن خروجی کرت‌های شالیزاری در مرحله رسیدن جهت جلوگیری از ماندابی شدن مزرعه، تسریع در برداشت شالیزارهای رسیده (ارقام زودرس) قبل از شروع بارندگی، کاهش غذادهی استخرهای پرورشی به نصف نرمال با توجه به ابری بودن و بارندگی، عدم آبیاری مزارع سویا و پنبه به‌دلیل وقوع بارندگی، زهکشی و پاک‌سازی مسیر آبیاری باغات و مزارع با توجه به بارش‌ها، عدم انجام آبیاری، محلول‌پاشی و سم‌پاشی با توجه به وقوع بارش‌ها به‌ویژه در مزارع گندم استان اردبیل و مرکبات استان‌های شمالی، انجام آبیاری در خاک‌های شور بعد از وقوع باران به‌منظور آب‌شویی شوری از محیط ریشه، تسریع در انتقال محصولات برداشت‌شده به مکان‌های مسقف، کنترل دما و رطوبت انبارها با توجه به افزایش رطوبت، جهت جلوگیری از خسارت بیماری‌های قارچی، عدم استفاده از آب باران برای دام‌ها، جلوگیری از ورود آب گل‌آلود به استخرها با توجه به حجم بالای روان‌آب و سیلابی شدن رودخانه‌ها، تنظیم دریچه‌های ورودی و خروجی آب استخرها با توجه به رخداد بارندگی.

پیش‌بینی سیلاب‌های سهمگین در برخی استان‌ها

رئیس مرکز ملی پایش، پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات جوی سازمان هواشناسی از تشدید فعالیت سامانه بارشی مونسون در جنوب کشور خبر داد.

صادق ضیائیان با اشاره به پیش‌بینی سیلاب‌های سهمگین در برخی مناطق کشور، اظهار کرد: از روز دوشنبه ۳ مرداد فعالیت سامانه بارشی مونسون در جنوب کشور تشدید می‌شود و به‌تبع آن برای استان سیستان و بلوچستان هشدار سطح زرد در خصوص وقوع سیلاب را صادر کرده‌ایم.

وی ادامه داد: از روز سه‌شنبه تا پنجشنبه (۴ تا ۶ مرداد) فعالیت سامانه بارشی گسترده‌تر می‌شود و پهنه وسیع‌تری را در بر می‌گیرد.

وی افزود: بر این اساس استان‌های کرمان، فارس، بخش‌های جنوبی استان بوشهر و حتی استان یزد نیز درگیر بارش‌های سیل‌آسا خواهند شد.

رئیس مرکز ملی پایش، پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات جوی سازمان هواشناسی بیان کرد: عمده خطر این بارش‌ها برای استان‌های کرمان، فارس، سیستان و بلوچستان و هرمزگان است.
ضیائیان یادآور شد: هشدارها و توصیه‌های لازم در خصوص وقوع سیلاب را به دستگاه‌ها و ارگان‌های دولتی داده‌ایم.

انتهای پیام/ی+

فدراسیون صنعت نفت ایران